Nogle spædbørn har asymmetri og dysfunktion i nakke og ryg, når de bliver født. Dette kan fx skyldes en vanskelig fødsel, hvor barnet er forløst med sugekop, født ved kejsersnit, eller som ”stjernekiggere”, men også hurtige fødsler, eller høj fødselsvægt kan være en af årsagerne. Følgende kan være tegn på, at dit spædbarn har asymmetri, eller dysfunktion i nakke/ryg:
Vi kan, ved hjælp af blide fascieteknikker, samt træning af symmetri og stabilitet af din babys kernemuskulatur, afhjælpe gener fra nakke/ryg, og hjælpe dit barn ind i en mere hensigtsmæssig kropsstilling og brug af kroppen. Derudover giver vi råd og vejledning omkring lejring, håndtering af dit barn og kommer med forslag til relevante øvelser, i kan arbejde med derhjemme. Alt dette er med til at give dit barn mere ro, en bedret ammesituation, bedre nattesøvn og ikke mindst en naturlig og hensigtsmæssig motorisk udvikling.
De seneste undersøgelser, fra Statens Institut for Folkesundhed, viser at knap en tredjedel af børnene i indskolingen har problemer med motorikken. Børnenes motoriske færdigheder har stor betydning for deres udvikling både fysisk, socialt og mentalt. Følgende kunne være tegn på, at dit barn kunne have glæde af et sansemotorisk forløb:
Fysioterapi til motorisk usikre børn, eller børn med sansemotoriske problematikker, tager udgangspunkt i test og undersøgelsesresultater. På den baggrund udarbejder vi en træningsplan, og kan give både en mundtlig og en skriftlig vejledning. Vi tilbyder individuelle træningsforløb på klinikken, samt træningsforslag til hjemmebrug.
Børn med specifikke diagnoser, fysiske- og psykiske handicaps, har ofte behov for fysioterapi i længere perioder i livet. Det er derfor vigtigt, at den fysioterapeutiske træning både har fokus på barnets fysiske og mentale udvikling, men også på barnets interesser så motivationen og bevægeglæden øges.
Eksempler på specifikke diagnoser:
Vi tilbyder både individuel behandling og træning, samt holdtræning for grupper af børn med samme diagnose. I træningen har vi fokus på børnenes specifikke motoriske vanskeligheder, men også generel styrke og konditionstræning.
Der er mulighed for træning i hjemmet, hvis barnets fysiske tilstand umuliggør træning på klinikken. I den forbindelse samarbejder vi også med børnehaver i nærområdet, samt Dronninglund skole.
Målet for træningen, og den motoriske indsats, koordineres med forældre og relevante faggrupper omkring barnet.
Ligesom voksne, kan børn opleve at hverdagen er stressende og uoverskuelig. Har børnene været udsat for stress og overbelastning over en længere periode, vil deres nervesystem blive overbelastet. Når nervesystemet er overbelastet, tændes kroppens alarmsystem og børnene kan fx reagere ved at blive meget vrede, slå og kaste med ting, samt råbe og skrige. Andre børn reagerer ved at stikke af, blive kede af det, blive bekymrede eller ængstelige.
Nogle af børnene har det svært i skolen, svært ved at sidde stille, svært ved sociale relationer og ender måske ofte i en konflikt.
Nogle af børnene har det svært i skolen, svært ved at sidde stille, svært ved sociale relationer og ender måske ofte i en konflikt.
Rent fysiologisk begynder kroppen, at udskille det hormon der hedder kortisol. Kortisol påvirker især de områder i hjernen der hedder Amygdala (Myggen) og Hippocampus (Søhesten). ”Søhesten” styrer vores evne til at kunne organisere, planlægge, koncentrere os, vores arbejdshukommelse, og vigtigst af alt er den med til at berolige ”Myggen”. Ved stress og overbelastning bliver ”Myggen” mere aktiv, ”Søhesten” skrumper og ovenstående symptomer bliver mere tydelige.
Rent fysiologisk begynder kroppen, at udskille det hormon der hedder kortisol. Kortisol påvirker især de områder i hjernen der hedder Amygdala (Myggen) og Hippocampus (Søhesten). ”Søhesten” styrer vores evne til at kunne organisere, planlægge, koncentrere os, vores arbejdshukommelse, og vigtigst af alt er den med til at berolige ”Myggen”. Ved stress og overbelastning bliver ”Myggen” mere aktiv, ”Søhesten” skrumper og ovenstående symptomer bliver mere tydelige.
Aktive børn, kan ligesom voksne, få akutte skader og overbelastningsskader. Men da børn og unge fortsat vokser, er viden om undersøgelse, valg af behandling, samt dosering af træning en afgørende betydning.
Typiske sportsskader ved børn mellem 8-15 år:
Vi vil foretage en undersøgelse, og ud fra dette finde den rette behandling til dit barn. Vi har også mulighed for at lave ultralydsscanning, mod ekstra betaling. Behandlingen vil ofte være fokuseret på, at tilpasse aktivitetsniveauet i en kortere periode, samt finde aflastende behandlingsmetoder som eksempelvis øvelser, tape eller speciallavede såler. Med den rette vejledning og øvelser, vil børnene hurtigt være i gang med deres sport igen.
Børn kan få smerter i hele kroppen fx ryg og nakke. Derudover lider flere børn af hovedpine. Det kan ofte være svært for børnene at sætte ord på deres smerter, og dermed også svært for forældrene at forstå og sætte sig ind i barnets symptomer.
Årsager til smerter hos børn:
Vi vil, sammen med barnet og dets forældre, have en samtale efterfulgt af en grundig undersøgelse. Derefter vil vi iværksætte relevante tiltag i form af manuel behandling, øvelser og eventuelle justeringer i forhold til barnets hverdag.
Børn er født bløde og bevægelige, men hos nogle børn er dette mere udpræget. Dette behøver ikke at skabe problemer hos barnet, men kan være årsagen til, at barnet er forsinket i sin motoriske udvikling. Hos ”bløde børn” har barnets muskulatur en lavere grundspænding end normalt, og leddenes bevægelighed kan være større end forventet – også kendt som hypermobilitet.
Typiske tegn på hypermobilitet:
Fysioterapi til denne gruppe børn har fokus på, hvordan barnet kan blive aktiv med de ekstra udfordringer den øgede bevægelighed giver. Barnet har brug for at få ”vækket” den lave spænding i muskulaturen ved hjælp af træning af især mave og ryg, samt stabilitetstræning omkring leddene. Der er desuden stor fokus på vejledning af forældre.
Uhensigtsmæssig fodstilling og gang hos børn og unge kan give problemer og smerter senere i livet, hvis der ikke gøres noget ved problemet. Ofte kan børnene ikke selv sætte ord på deres fodproblemer, så her er det vigtigt at vide hvad man skal se efter. Hvis barnet klager over smerter fra knæ, hofter, ryg eller det som forældre vil kategorisere som vokseværk, kan dette også skyldes en uhensigtsmæssig fodstilling
Tegn på fodproblemer:
Fysioterapi til disse børn og unge består af en gennemgang af relevante øvelser, der kan arbejdes med hjemme. Vi informerer og vejleder i valg af korrekt fodtøj og er det nødvendigt kan vi lave indlægssåler, der er tilpasset til dit barns individuelle behov.
Der ydes tilskud fra den offentlige sygesikring og "Danmark" hvis barnet har en lægehenvisning.
Der kan også benyttes privattegnede sundhedsforsikringer.
Vores børnefysioterapeuter Marianne Frost Hjelm og Kristina Pedersen står klar med de rette redskaber til at undersøge, hjælpe og træne dit barn.
Kontakt os på tlf. 9884 2800 eller på
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil vide hvordan vi kan hjælpe dig.
BeneFiT er et fællesskab af fysioterapiklinikker med mere end 200 medarbejdere med sundhedsfaglig baggrund - fordelt på 23 lokationer.
Klinikkerne er lokalt forankrede og fører en række forskellige tilbud og ydelser målrettet din sundhed og livsstil. BeneFiT arbejder primært med fysioterapi - men tilbyder også andre sundhedsydelser lige fra akupunktur til ergonomisk vejledning på din arbejdsplads.
Du behøver ikke at have ondt for at få det bedre.